مقالات
طراحی و اجرا سازه مسکن پویا
دکتر محمد توسلیان
گروه مشاورین سازه مسکن پویا از سال 1386 با مدیریت آقای دکتر محمد توسلیان فعالیت رسمی خود را آغاز و در سال 1393 با تشکیل گروهی کارآمد فعالیت خود را در عرصه مشاوره و ساخت و ساز و همچنین مشاوره حقوقی در زمینه ملک و ساخت و ساز تکمیل کرد.
فعالیت متمرکز سازه مسکن پویا در منطقه 6 و 20 و مخصوصا منطقه 11 تهران و فعالیت گسترده در استان مازندران و استان قزوین می باشد.
دکتر محمد توسلیان با اعتقاد بر اینکه مقصر بیش از 90% در پرونده های کیفری و مخصوصا حقوقی با نیت کلاهبرداری اقدام به انجام جرم نکرده اند لذا جهت انجام هر قراردادی مشاوره با متخصصین آن کار در کنار وکیل مجرب لزوم پیشگیری مشکلات در هر گونه فعایت و قراردادی می باشد.
آزمایش مکانیک خاک چیست؟ تعریف آزمایش خاک
هر سازه ای در هر اندازه ای ( چه برج میلاد باشد و چه ساختمان ویلایی یک طبقه ) نیروی وزن خود (و نیروی افقی ناشی از باد و ... ) را به خاک زیرین خود منتقل می کند.
بنابراین لازم است مقاومت و رفتار خاک زیرین سازه بررسی شود.
آزمایش مکانیک خاک ، بعد از حفاری دستی و حفاری ماشینی خاک ساختمان شما، تعیین می کند که خاک ملک شما تیپ چند است و چقدر ظرفیت باربری دارد. نتیجه این آزمایشها پس از گمانه زنی قابل حصول خواهد بود.
همچنین اگر مشخص شود که در زمین ملک شما خاک دستی وجود دارد ،باید بعد از رسیدن به آن عمق از زمین، بلوکاژ انجام شده و بعد عملیات فونداسیون اجرا شود.
انواع آزمایش خاک ساختمان و مکانیک خاک :
برخی از ویژگی های مورد بررسی در آزمایش خاک ساختمان عبارتند از:
چگالی - نسبت تخلخل - درجه اشباع - دانسیته نسبی - حد روانی - حد خمیری - حد انقباض - ضریب آب گذری و ... که هر کدام از این خصیصه ها رفتار خاک را در صورت قرار گرفتن بار روی آن تشریح می کند.
آزمایش مکانیک خاک انجام بررسی های محلی در مورد زمینشناسی عمومی، مشخصات خاک محل و سطح آبهای زیرزمینی می باشد و به ویژه باید وجود و عمق خاکهای مسئلهداری نظیر خاکهای دستی را مشخص می نمایند. توصیههای فنی در مورد نوع پی، مقاومت مجاز خاک زیر پی و نشستهای مورد انتظار و پارامترهای طراحی دیوارهای حایل دیگر بخشهای ضروری گزارش مکانیک خاک را تشکیل میدهند.
همچنین با توجه به عمق گودبرداری مورد نیاز و مشخصات ساختمانها و دیگر تأسیسات مجاور نظیر معابر، خطوط گاز، فاضلاب … باید خطر گودبرداری ارزیابی شده و روش گودبرداری، شیب ایمنی گودبرداری، مراحل گودبرداری، نیاز به سازه نگهبان، نوع سازه نگهبان و روش طراحی و اجرای آن به تفصیل بیان شود. برای این کار لازم است که مشخصات ساختمانها و تأسیسات مجاور به تفصیل برداشت شده و در گزارش ارائه گردد.
انواع خاک در ساختمان سازی و تیپ بندی خاک مناطق تهران :
براساس آیین نامه 2800 زلزله ایران و مبحث هفتم مقررات ملی ساختمان ایران، خاک به سه دسته نوع 1 ، نوع 2 و نوع 3 طبقه بندی می شوند، که نتیجه این طبقه بندی بر اساس حفاری و آزمایشات انجام شده در آزمایشگاه تعیین خواهد شد.
نتیجه دریافتی از آزمایشگاه خاک (خاک تیپ 1، تیپ 2 و یا تیپ 3) محاسبات مهندسین را در طراحی سازه تحت تاثیر قرار می دهد و در وزن سازه (و در نتیجه هزینه ساخت) تاثیرگذار است.
در تهران برای ساختمان های بیشتر از 6 سقف (با احتساب پارکینگ و انباری) و یا متراژ زیربنای بیشتر از 2000 متر مربع، آزمایش خاک اجباری است.
اجرای حفاری برای آزمایش خاک و دریافت نتیجه در تهران حدودا 1.5 تا 2 ماه زمان لازم دارد. خاک اغلب مناطق تهران تیپ 2 است.
بدون انجام آزمایش خاک هم می توان اقدام به ساخت کرد، اما باید مبنای محاسبات را بر ضعیف ترین خاک (تیپ 3) قرار داد، و سازه سنگین تری طراحی کرد که با توجه به قیمت آهن (و محدودیت منابع) به صرفه نیست.
آزمایش مکانیک خاک چه ارتباطی به هزینه های ساخت دارد؟
با وجود مطالعات ژئوتکنیک و تعیین نوع خاک ، چنانچه به جای خاک تیپ سه به خاک تیپ دو برسیم برش پایه کاهش چشمگیری داشته و حدود 30 درصد سازه سبکتر خواهد شد.آزمایش خاک شما را قادر می سازد که از استحکام زمین زیر ساختمان خود به بهترین نحو استفاده کنید، در نتیجه اگر خاک زیر ساختمان شما تیپ 2 باشد، می توانید سازه فلزی یا بتنی را سبکتر در نظر بگیرید و در نتیجه هزینه های ساختمان را کاهش دهید
نیلینگ چیست
یکی از روشهای رایج در بهسازی خاک میخ کوبی جدار دیوار یا نیلینگ بوده و هدف از اجرای این روش تسلیح برجای توده خاک موجود با نصب میلگردهای فولادی (Nails) در فواصل نزدیک به هم در یک سطح شیبدار و یا در محل گود برداری به صورت قائم و سپس پر کردن دوغاب سیمان جهت جلوگیری از خوردگی میلگردها و انتقال بهتر نیرو میباشد.
با توجه به کاربردی بودن این روش، طی سالهای اخیر رواج بسیار یافته و در ایران نیز استفاده از روش نیلینگ توسعه چشمگیری داشته و یکی از کاربردی ترین روشها به ویژه در ساخت و سازهای شهری میباشد.
روش نیلینگ یک مقطع مسلح پایدار ایجاد میکند که توانایی نگهداری خاک پشت خود را دارند. میخها نیز معمولاً در کشش عمل میکنند ولی در شرایط خاصی، عملکرد خمشی و برشی آنها نیز در نظر گرفته میشود. اثر مسلح سازی میخ برای بهبود پایداری دیوار با دو عملکرد زیر حاصل میشود:
- افزایش نیروی قائم و در نتیجه افزایش مقاومت برشی سطح لغزش در خاکهای اصطکاک
- کاهش نیروی رانشی سطح لغزش در خاکهای اصطکاکی و چسبنده.
یک لایه سطحی کم ضخامت سطحی شامل شاتکریت و تسلیح سبک فولادی به صورت شبکههای میلگرد، پس از نصب میلگردهای نیلینگ روی سطح دیواره شیروانی یا گود جهت جلوگیری از فرسایش سطحی خاک و ایجاد سطحی مناسبتر برای ساختوساز اجرا میشود. هدف مهمتر ساخت این دیوارهها افزایش بازدهی عملکرد سیستم خاک تحکیم یافته بهویژه در بخشهای نزدیک به دیواره گود و انتقال بهتر نیروهای محرک به المانهای تسلیح است.